Агломерат

Под термина агломерат (лат. agglomerare = натрупвам, струпвам) в областта на абразивите се разбира свързването на няколко абразивни зърна с еднакъв размер, които се формоват до по-големи гранули чрез технологична обработка (агломерация) с помощта на синтетична смола, след което се нанасят върху подложка. Така получените здраво свързани зърнести агломерати с приблизително еднакъв размер подобно на стандартен абразивен минерал се нанасят върху съответните подложки за абразиви и се фиксират със синтетична смола.

Агломератните ленти предлагат на потребителя многократно по-дълъг срок на издържливост в сравнение с конвенционалните, еднослойни шлифовъчни ленти. Ето защо те са известни и като дълготрайни абразивни ленти. По време на шлайфането с тях повърхността остава относително постоянна по отношение на грапавост и завършеност (изхабеният, затъпен абразив се изронва, за да направи място на съседни или разположени отдолу, нови остри абразивни зърна). Поради агломерацията повърхността при шлайфане с агломератна лента изглежда значително по-груба, но шлифованата повърхност е по-фина в сравнение с тази при шлайфане с конвенционален абразивен ремък.

В областта на абразивните ремъци Клингспор предлага различни видове агломератни ленти с допълнително обозначение „Kulex“, които се различават по твърдост (меки – твърди), по тип на зърното (корунд – силициев карбид) и по подложка (стабилна – гъвкава), и са разработени за различни приложения. Обичайните области на приложение са безцентрово кръгло шлифоване на тръби от висококачествена стомана или плоско шлайфане на плоска стомана, листове и рулони.

Подходящи продукти

Обратно към Енциклопедия на шлайфането


Всички помощни теми