Фибър диск

Абразивните дискове от вулканфибър (разговорно: фибър дискове) са кръгли абразивни дискове с материал на основата от вулканфибър, които от едната страна са покрити със слой от синтетична смола и абразивни зърна. Фибър дисковете се използват на ъглошлайфмашини заедно със съответните опорни подложки, предимно при обработката на метал. Изисквания за безопасност за фибър дискове и техните опорни подложки се регулират от EN 13743. Максималната периферна скорост (максимална работна скорост) при фибър дисковете е 80 м/сек.

Въз основа на широкия диапазон размери на зърното и различните видове опорни подложки обхватът на приложение на фибър дисковете се простират от грубо остъргване до фино шлайфане на повърхности. Предимствата на фибър дисковете спрямо ламелните дискове и дисковете за шлайфане са в еластичността на подложката, а с това и доброто напасване, финия равномерен завършек (в сравнение с дисковете за шлайфане) и най-вече изгодната цена.

Недостатък в сравнение с ламелните дискове е по-краткия срок на живот, както и сравнително високата температурна и влагочувствителност.

По отношение на последния показател са валидни следните препоръки за фибър дисковете:

  • Съхранение в средна относителна влажност на въздуха 45 – 65 % [вж. съхранение на абразиви]. Твърде високата или прекалено ниската влажност на въздуха водят до изкривяване на дисковете.
  • Да се избягва прегряване.

Прегряването напр. чрез високо налягане или шлайфане на едно място може да предизвика изгаряния и мехури в подложката, а с това и изронване на абразивните зърна.

Клингспор предлага на склад богат асортимент от фибър дискове във всички разпространени диаметри (Ø50 – 230 мм), по избор с обикновен кръгъл или звездообразен отвор. Предложенията варират от универсалния корундов диск за общо приложение (CS 561), през циркониевите дискове с или без покритие Мултибонд (CS 565/CS 570) за обикновена и неръждаема стомана, до висококачествения диск с керамични зърна с или без покритие Мултибонд (FS 964 ACT/FS 966 ACT) за обработка на неръждаеми и високолегирани стомани. Асортиментът се допълва от подходящи опорни подложки – твърди, оребрени за тежко шлайфане (ST 358 A), както и гладки, гъвкави за плоски повърхности (ST 358). Фибър дисковете в Клингспор се режат с модерна лазерна технология, затова са възможни сравнително лесно и особени форми, като напр. розетки или многоъгълници, или размери за специални приложения.

Подходящи продукти

Обратно към Енциклопедия на шлайфането


Всички помощни теми