Микрокристалин

Под понятието „микрокристалин“ се разбира специална структура на абразивното зърно. При нея в процеса на производство всяко керамично зърно се образува чрез свързване на голям брой по-малки частици алуминиев окис. Тъй като фините граници между отделните частички алуминиев окис в керамичното зърно се запазват, то има т.нар. микрокристална структура.

Абразиви с микрокристална структура на зърното при използване проявяват ефект на самонаточване: когато в процеса на шлайфане най-горния връх на зърното се затъпи, той се отчупва от зърното в следствие на увеличения натиск. Тъй като това отчупване става в микрокристалната структура, то отново се образува нов връх на зърното с остри ръбове, с който шлайфането продължава без загуба на агресивност.

Предпоставка за оптимално поведение на износване на абразивен материал с керамично зърно е шлайфане с достатъчно високо усилие на притискане.

Основна област на приложение на абразивни ремъци с микрокристални керамични зърна са трудно обработваеми материали като легирани стомани, неръждаеми стомани и така наречените суперсплави.

В своята продуктова гама Клингспор разполага с различни абразиви с керамични зърна, които в зависимост от областта на приложение се отличават по гъвкавост и устойчивост на разкъсване на използваната подложка. За приложения, при които е необходимо студено шлайфане, Клингспор разполага също и с микрокристални керамични абразиви с покритие Мултибонд.

Подходящи продукти

Обратно към Енциклопедия на шлайфането


Всички помощни теми