Правилна работа при рязане и шлайфане
Тънките режещи дискове Kronenflex® за ъглошлайф са високопроизводителни продукти с изключително кратко време на рязане и минимално образуване на мустаци. Особено подходящи са за тънкостенни материали, които трябва да бъдат отрязани прецизно и бързо с минимално отделяне на топлина. Спазването на някои основни правила гарантира оптимални работни резултати и максимална безопасност.
1. Правилен натиск при работа = По-висок срок на експлоатация
Благодарение на изключително високата режеща способност на нашите дискове собствената тежест на машината осигурява достатъчен натиск за работа. Прекомерният натиск води до по-бързо износване.
2. Оптимална периферна скорост = По-добра производителност при рязане
Идеалното съотношение между броя на срезовете и износването на диска се постига при скорост малко под допустимата максимална периферна скорост. Поддържайте постоянно високи обороти. При твърде ниски обороти на машината дискът се износва непропорционално бързо.
3. Правилно боравене = По-висока безопасност
Дисковете за рязане могат да бъдат натоварвани само в радиална посока. Така ще се избегне биене, огъване и дори счупване на диска, особено при голям натиск при работа.
4. Идеална позиция на рязане = По-висока стабилност
Материалът трябва да се закрепва винаги възможно най-близо до мястото на рязане, за да не вибрира, трепти или да се завърта настрани. Обработваният детайл трябва да е неподвижно фиксиран, за да не се плъзга по време на рязане.
5. Правилно закрепване = По-добро предаване на мощността
Дисковете за рязане се закрепват към машината с помощта на монтажни фланци, които предават силата на задвижване към дисковете. Спазвайте валидните разпоредби и стандарти и не използвайте дефектни или негодни за употреба фланци. Не се разрешава използване на монтажни фланци с различни диаметри.
Правилен ъгъл на подвеждане на диска при шлайфане
Дисковете за шлайфане работят с максимална производителност, когато се използват под ъгъл между 25–30° спрямо детайла. При този ъгъл се получава най-благоприятно съотношение между количеството отнет материал и износването на диска. Затова, когато е възможно, избирайте винаги такъв ъгъл на подвеждане на диска. При шлайфане под ъгъл, по-малък от 15°, по периферията на диска се образува много тънък, източен ръб. Дори при най-малката промяна на ъгъла на шлайфане, този тънък ръб не е в състояние да понесе натиска при шлайфане и се нащърбва. Така ценните абразивни зърна не могат да се използват и дискът не е добре балансиран, което също може да наложи преждевременната му подмяна.