Вулканфибър

Вулканфибър е слоест материал от целулоза (памучни или целулозни влакна). Името се свързва с вулканизацията на естествен каучук до твърда гума, която в общи линии е подобна на производството на вулканфибър. При производството на вулканфибър платна от памучни и/или целулозни влакна се потапят в пергаментна вана с разтвор на цинков хлорид или сярна киселина, където те се разтварят. След това течността се пресова, при което отделните влакна и платна се свързват помежду си без добавка на свързващи вещества.

Благодарение на високата механична здравина и стабилност и едновременно ниско тегло и добра еластичност днес вулканфибърът се използва не само за щанцовани детайли, уплътнения, носещ материал за ламинати и други индустриални продукти, но също и като основа за абразивни дискове, т. нар. вулканизирани фибър дискове или накратко фибър дискове. Обикновено за тях се използват подложки с дебелина между 0,38 и 0,84 мм.

Вулканфибърът е трайно температуроустойчив, но само до 110°C. По тази причина при работа с фибър дискове трябва да се избягва прекален висок натиск и шлайфане на едно място, защото може да се образуват мехури и изгаряния върху диска и по този начин да се изронят зърната.

Съдържащата се във вулканфибъра преработена целулоза е хигроскопична, т.е. тя може да поема и отдава влага от околната среда, което води до промени в обема на влакната. При фибър дискове, които са изложени на прекалено висока или ниска въздушна влажност, този ефект ще доведе до изкривяване на дисковете. Затова се препоръчва дисковете да се съхраняват при средна въздушна влажност (относителна влажност на въздуха ок. 45-65 %).

В Клингспор вулканфибърът се използва като материал за основа за фибър дискове. В тази област Клингспор предлага широка гама от продукти за най-разнообразни приложения.

Подходящи продукти

Обратно към Енциклопедия на шлайфането


Всички помощни теми